Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün izinleri ile Bolu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Müze Müdürlüğü başkanlığında Bolu/ClaudiopolisStadionKazı çalışmaları 21.07.2022 tarihinde başlatılmıştır. Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Davut YİĞİTPAŞA koordinatörlüğünde 21.07.2022 tarihinde başlamıştır.
STADİON
Bithynium-Claudiopolis şehri Bolu merkezdekiHisartepe, Kargatepe, Fırkatepe ve Uğurluanip tepesini kapsayan alanda kurulmuştur. Stadion; Hisartepesinin güney yamacına, doğal eğim kullanılmak suretiyle yaslanarak kesme taşlardan, harç kullanılmadan ve giydirme tekniğiyle inşa edilmiştir. Akpınar mahallesinde İzzet Baysal Caddesi’ne paralel uzanmaktadır. Çalışmalar sonucunda yapının 94.50 metresinin ayakta olduğu, yaklaşık bir o kadarının da çok önceden tahrip edildiği tespit edilmiştir. Tek bir sırası olmasına rağmen eğimli bir şekilde devam ettiği için sphendone adı verilen yarım daire biçimli dönüş bölümüne sahip ve ‘U’ plan tipinde inşa edilmiş olduğu değerlendirilmektedir.Toplam 5 adet oturma sırası açığa çıkarılmıştır. Oturma sıraları kuzey-güney doğrultusunda inen basamak bölümleri ile 16 keileye (basamaklar arası oturma bölümü) ayrılmaktadır. Stadionun en geniş bölümünde tespit edilen basamak sayısı 14 adettir.
STADİON KİTABESİ
Stadionun inşa kitabesi ince plâkalar üzerine oldukça düzenli yazılarak yapının tam ortasında koşu sahasını seyirci tribününden ayıran balustrat üzerinde yer alan dört panel içine yerleştirilmiş ve böylece görsel açıdan vurgulanmıştır. Anadolu’da Roma Dönemine ait yüzlerce inşa kitabesi bilinmesine rağmen, Bolu’da bulunan bu yazıtın mimarî bakımdan benzeri bilinmemektedir. Yaklaşık 20 m. uzunluğundaki kitabe, koşu sahasını kuzey seyirci tribününden ayıran 1 m. yüksekliğindeki balustrat duvarının orta kısmında yer alan 4 panele oturtulmuş, 7 adet ince mermer levha kitabe açığa çıkarılmış ve 4 levhası bulunamamıştır. Yazıt; iki satır halinde oldukça düzenli harflerle kazınmıştır. Yazıtın yerleştirildiği bu dört panelin görsel açıdan ön plana çıkarılmış olması; burasının stadionun tam ortasını oluşturduğu izlenimini vermektedir.Türkçe çevirisinde yapının DomitiusPonticusIulianus ve ailesi tarafından finanse edildiğini ve dönemin iktidarı olan İmparator Hadrianus'a adandığı anlaşılıyor.
OSMANLI HAMAMI
2008 yılındaki kazıda mimari bir yapı kalıntısı bulunduğu, ele geçirilen pişmiş toprak lüle ve seramik parçalarından Osmanlı Dönemi bir yapı kalıntısına ait olduğu sonucuna varılmış ancak yapının fonksiyonu konusunda bir tespitte bulunulamamıştır. Hamam olduğu anlaşılan yapının duvarları kabayonu moloz taş, tuğla ve bol harçla örülmüştür. Yapının duvarları içten sıvalı ancak tamamı dökülmüş durumdadır. Gösterişsiz, küçük boyutlu ve tek kişinin yıkanabileceği büyüklükte Osmanlı dönemi bekar (Girçık, Çıkçık) hamamıdır. Üretsiz olması nedeniyle ‘Gir-Çık Hamamı’ olarak adlandırılan yapının adı günümüze ‘Cık Cık Hamamı’ olarak taşınmıştır.