Dombalaktepe, Samsun İli Atakum İlçesinde, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Kurupelit Kampüsü’nün hemen doğu bitişiğindeki Kamaz Vadisi’nde konumlanan bir höyüktür. Höyüğün kazısına Kültür ve Turizm Bakanlığı izni ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nin desteğiyle 2021 yılında Arkeoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Atila Türker’in bilimsel danışmanlığınla başlanmıştır. Dombalaktepe’deki ön sonuçlara göre tarihöncesi ve ön tarihe ilişkin sonuçların elde edilmiş olması, uzun süreli iskan edilmiş höyüğün çok yönlü sonuçlar verme potansiyeline sahip olduğunu göstermiştir. Kazıların amacı Karadeniz Bölgesi özelinde Anadolu arkeolojisine bilimsel araştırmalar ışığında yeni bir stratigrafi kazandırmak, kurumlar arası ve disiplinlerarası çalışmalar yapmak ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğrencilerinin de aktif rol aldığı uygulamalı eğitim-öğretim gerçekleştirmektir.
Bu anlamda Dombalaktepe’deki arkeolojik kazı ve araştırmalar yoluyla kamusal iş birliklerinin sayısını arttırmak ve çeşitlendirmek, Karadeniz arkeolojisini zamansal boyutta yeniden ele almak, Karadeniz arkeolojisinin kronolojisini yeni verilerle güncellemek, kazı sonucu elde edilen arkeolojik verileri arkeometrik analizlerin de içinde olduğu disiplinlerarası çalışma gruplarıyla bilim dallarının çeşitli yöntemleriyle birlikte değerlendirmek, başta Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde olmak üzere lisans ve lisansüstü öğrencilerine saha eğitimi vermek, onlara tecrübe ve mesleki birikim kazandırmak, bulguları bilimsel yayın yoluyla bilimsel araştırma yöntemlerini tanıtmak ve buluntuları müzede sergileyerek toplumsal arkeoloji çalışmaları yapmak, höyüğün vadi içindeki özel konumunu turizm potansiyeliyle değerlendirerek rekreasyon ve destinasyon alanları oluşturmak hedeflenmektedir. Bu amaçlar doğrultusunda 2021 yılında höyükte gerçekleştirilen arazi ve atölye çalışmalarında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Arkeoloji Bölümü lisans ve lisans üstü öğrencileri ekip üyesi olarak sorumluluk almıştır.
Elde edilen arkeolojik kalıntılar üzerinde KİTAM ile iş birliği çerçevesinde çeşitli arkeometrik analizlerin yapılabilmesi için gerekli olan görüşmeler sağlanmıştır. Elde edilen ön gözlemler Dombalaktepe yerleşiminin Karadeniz Bölgesi arkeolojisinin yeni yaklaşım ve yöntemlerle ele alınmasının önemine dikkat çekmekle birlikte bölgede yaşayan tarihöncesi toplulukların yaşam biçimine dair güncel veriler içerdiğini de ortaya koymaktadır.
Linkler: Instagram